
ביילש- עוגה לכל שבת
ביילש זו עוגה הונגרית, חלבית, אמנם לא ממשפחת עוגות הראווה, אבל טעימה להפליא, מתאימה מאד לכל שבת, קלה מאד להכנה, בצק שמרים בתחתית, במרכז מלית
מנהג לאפות בשבת שלאחר חג הפסח חלת מפתח, בספר הקדוש אוהב ישראל הביא טעם למנהג זה, ידוע הוא שבפסח היו כל השערים פתוחים, ואח"כ ננעלו וצריכים אנחנו לפותחם, ולכן אנחנו מסמנים את חלות השבת הזו דווקא במפתחות, לרמז בזה שאנו פותחים מעט על ידי מצות שבת, וה' הטוב יפתח לנו את אוצרו הטוב ודלתי שמים יפתח.
מנהגים שונים הועברו מאמא לבתה, יש הנוהגות להניח מפתח ממש על החלה, וכך לאפות. ויש הנוהגות ליצור צורת מפתח מבצק החלה.
בהדגמה זו נביא כאן דרך קלה להכנת תבנית ביתית בצורת מפתח.
לכבוד שבת קודש!!
כשעתיים
בינונית
פרווה
תבנית זו מורכבת מ-2 תבניות אלומניום חד פעמיות: אינגליש ארוך, ותבנית עגולה בבקה (ניתן להשיג ב-2 גדלים, אני השתמשתי בקטנה יותר, קוטר עליון: 20 ס"מ)
גזרי את התבנית העגולה בדופן, הפתח שיהיה ברוחב תבנית האינגליש.
גזרי כ-1/4 מאורך תבנית האינגליש, וחברי בעזרת מהדרך, לפי התמונה המצורפת.
שמני היטב את התבנית (רצוי בספריי שמן).
חומרים:
אופן ההכנה:
הכניסי לקערת המיקסר עם וו לישה, מלח מעליו קמח, סוכר, משפר אפיה, שמרים יבשים, ערבבי מעט את החומרים היבשים (מבלי להגיע למלח בתחתית) הוסיפי שמן ומים, הפעילי מיקסר לאיחוד חומרים ולושי כ-7 דקות עד לקבלת בצק נוח (הלישה הממושכת היא בכדי לפתח את רשת הגלוטן*). העבירי את הבצק לקערה משומנת כסי בניילון והניחי להתפחה.
חלת המפתח הזו עשויה מכמות בצק של: 1,100 ק"ג, 550 גרם לעיגול ו-550 גרם לרגל.
את חלק הבצק של העיגול לחלק ל-6 חלקים לכדרר כדורים מושלמים ולהניח בתוך התבנית העגולה.
מחלק הבצק השני קלעי צמה והניחי בתוך תבנית האינגליש. הברישי בביצה (לא להציף בביצה, כיון שביצה שתחלחל בין הבצק לתבניות תגרום להדבקויות וקושי בחילוץ החלה מהתבנית).
השהי להתפחה, (עד שאת מזהה בעין שהחלה תפחה לגובה התבנית. מרחי בעדינות פעם נוספת ביצה, פזרי שומשום / פרג.
חממי תנור לחום 175 מעלות. ואפי כ-45 דקות, עד להשחמה נאה. חלצי מיד בסיום האפיה, והניחי לקירור מעל רשת.
קמח – המתכון שניתן כאן הוא לבצק עם קמח חיטה לבן, ניתן להמיר את הקמח בקמח מלא, והשינוי יהיה בכמות המים, להוסיף תוספת של כ-10% מים למתכון.
בקמח כוסמין, לפעמים לא יהיה צריך להוסיף תוספת של מים, זה משתנה מטחנת קמח אחת לשניה, אז להתחיל עם הכמות הממולצת ואם הבצק יבש, אז נוסיף עוד כמות מועטה של מים.
גלוטן – גלוטן הוא למעשה חלבון המצוי בגרגר החיטה, הוא מצוי גם בכמות משתנה בשעורה כוסמין ושיפון, מקור השם מהמילה GLUE – דבק, ואכן תפקידו הוא לאחד להדביק את כל החומרים לבצק.
במהלך הלישה הגלוטן מתפתח ויוצר רשת. תפקיד הרשת הוא לכלוא את בועות האויר שנוצרו בעקבות פעילות השמרים, וכך נקבל מאפה תפוח ויפה. ככל שהלישה תהיה ממושכת כך, רשת הגלוטן תהיה צפופה יותר. אבל שימי לב! יש בהחלט מושג של לישת יתר שיוצרת לנו בצק פלסטי במקום אלסטי, ואז נתקל בתופעה שקשה לנו לרדד את הבצק, הוא יתכווץ בחזרה. אז נזכור! חשוב ללוש לישה של כ-7 דקות במיקסר, אבל לא יותר.
ביילש זו עוגה הונגרית, חלבית, אמנם לא ממשפחת עוגות הראווה, אבל טעימה להפליא, מתאימה מאד לכל שבת, קלה מאד להכנה, בצק שמרים בתחתית, במרכז מלית
פריטיב – פרי קרטיב.. אין כמו קרחון מרענן בימים החמים האלו… ואין כמו פריטיב שאנחנו יודעים מה הוא מכיל, עשוי ממרכיבים זמינים, בריאים, אפשר לפתוח
זו עוגה גאונית בפשטות שלה, שכבות בצק פריך מועשר שקדים, בין השכבות זילוף קרם גבינה עשיר, ומלמעלה קישוטים מפנקים. יכול להיות ערימת ממתקים, וגם פירות
קינוח בכוס, קרמבל שקדים קריספי (אם נשאר לאחר הרכבת הקינוחים, אחסני בקופסה במקפיא, וגם גלידה קנויה תשמח לקבל קצת פירורים קריספיים כאלו מעליה….), מעליו קוביות
WhatsApp us